Energie besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Hieronder vindt u de veel gestelde vragen en antwoorden.


Op welke woningen worden zonnepanelen gelegd?

 • Er worden per jaar 400 eengezinswoningen voorzien van zonnepanelen. Hiernaast wordt in 2018 een deel van de flats voorzien van zonnepanelen. Als er bij u zonnepanelen geplaatst kunnen worden, ontvangt u hierover een brief met het aanbod.
 • Niet alle woningen zijn geschikt voor het aanbrengen van zonnepanelen. Zo kan de zonligging verkeerd zijn waardoor de opbrengst te laag is. Ook is het mogelijk dat er op korte termijn onderhoud aan het dak gepland is. In dat geval is het niet verstandig om nu zonnepanelen te plaatsen.
 • Niet alle complexen zijn geselecteerd voor het programma. Bij complexen waar een VVE actief is, besluit de VVE over het wel of niet plaatsen van zonnepanelen.

Meer informatie over het project zonnepanelen van GroenWest vindt u op de Website Het Solarteam.

Ben ik verplicht om mee te werken aan de energetische maatregelen die jullie in mijn woning willen uitvoeren?

Op basis van individuele aanbiedingen bent u dit niet verplicht. Bij groot onderhoud wil GroenWest het liefste alle woningen op een gelijk niveau brengen. Hiervoor geldt, op basis van de wet, een 70% regeling. Dit betekent dat als 70% van alle bewoners instemt met de huurverhoging, GroenWest het recht heeft en gebruikt om de maatregelen bij iedere woning uit te voeren.

Hoe heeft GroenWest de inkoop van energie geregeld?

Wij sluiten jaarlijks nieuwe contracten met de energieleverancier af tegen gunstige tarieven. Voor woningen waar het verbruik individueel is geregeld moet u zelf een energieleverancier selecteren. 

Waarom kan ik niet zelf mijn energieleverancier kiezen?

Als uw woning verwarmd wordt via blokverwarming, is de Warmtewet op u van toepassing. Dat betekent dat één centraal systeem het hele gebouw verwarmt. De energie voor dit systeem wordt ook door één energieleverancier geleverd. Wij selecteren deze leverancier.

Ik woon in de gemeente Utrecht en ik wil graag energieadvies. Wat kan ik doen?

Energieadvies, wat houdt dat in?
Voor het energieadvies krijgt u thuis bezoek van een energieadviseur. Ook krijgt u een energiebox cadeau waarin verschillende producten zitten, zoals spaarlampen, een verdeelstekker, een douchemaatje en radiatorfolie. De energieadviseur geeft u tips en adviezen. U leert hoe u de producten in de box goed toe kunt passen en hoe u geld bespaart op uw energierekening. Het bezoek van de energieadviseur duurt ongeveer een uur

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie vindt u op de website www.energiebox.org, daar kunt u zich ook aanmelden. Of belt u tussen 9.00 en 13.00 uur naar (030) 302 15 71, dan kunt u meteen een afspraak maken. Kent u nog meer geïnteresseerde huurders? Ook zij kunnen zich aanmelden.

Kan ik vertrouwen op de meters die mijn verbruik meten?

Groenwest heeft geen invloed op de watermeters, hiervoor kunt u contact opnemen met uw leverancier.

Waarom moet ik voor energetische maatregelen (voor energiebesparing in huis) huur betalen?

Door de investering die GroenWest doet in energiebesparing, gaat u zelf minder energiekosten betalen. Een deel van deze bespaarde energiekosten, vragen wij als huurverhoging. Na de energetische maatregelen is het totaal van de huur en de energiekosten dus lager dan voorheen.

Ik heb een reparatieverzoek voor mijn zonneboiler. Kan GroenWest mij helpen?

Ja, wij zorgen voor het onderhoud aan de zonneboilers. U kunt een reparatieverzoek indienen via deze link: Reparatieverzoek.

Op welke manier wordt het zonnepanelenprogramma uitgerold?

 • Bij groot onderhoud.
  Dit doen we al, maar we zullen bij meer complexen de zonnepanelen toevoegen aan de aanpak.
 • Bij eengezinswoningen op verzoek van u, nadat u een brief heeft ontvangen over wanneer de zonnepanelen in uw buurt worden geplaatst. 
 • Bij hoogbouw van vier verdiepingen of meer.
  Bij gestapelde bouw (vier woonlagen of meer) met beperkt dakoppervlak per woning wordt een klein aantal panelen gelegd en aangesloten op de centrale elektriciteitsmeter van het gebouw.
 • Bij hoogbouw tot vier verdiepingen.
  Bij gestapelde bouw (lager als vier woonlagen) met voldoende dakoppervlak worden de panelen op de individuele meters van de woning aangesloten. Afhankelijk vna het dak zal worden bekeken hoeveel panelen per woning er geplaatst worden.

Meer informatie kunt u vinden via de Website Het Solarteam.

Wat moet ik betalen voor zonnepanelen?

 • U betaalt een maandelijkse bijdrage voor de zonnepanelen. De bijdrage is ongeveer de helft van de verwachte besparing op de elektriciteitsrekening.
 • Bij de hoogbouw (meer dan 4 bouwlagen) worden de zonnepanelen op de centrale elektriciteitsmeter aangesloten. Dit heeft een positief effect op de hoogte van de servicekosten voor elektra. Wij vragen u geen vergoeding voor het plaatsen van de zonnepanelen. 

Ons aanbod voor de aanschaf van zonnepanelen leest u in de volgende link: Aantrekkelijk aanbod zonnepanelen eengezinswoningen
Wilt u meer informatie over zonnepanelen? Die vindt u op de Website Het Solarteam.

Waarom geldt de Warmtewet alleen voor blokverwarming en stadsverwarming?

Heeft u een eigen cv-ketel? Dan kunt u zelf uw energieleverancier kiezen.
Heeft u blokverwarming? Dan  bepaalt de corporatie de energieleverancier. U ontvangt daarom extra bescherming van de overheid.

Geldt de Warmtewet ook voor mij?

Op het moment dat u een collectieve installatie voor verwarming of stadsverwarming heeft geldt de warmtewet. De Warmtewet is er op gericht om iedereen die warmte krijgt via blokverwarming extra te beschermen. U heeft bij deze vormen van warmtelevering namelijk geen mogelijkheid om over te stappen naar een andere energieleverancier. Uw gebouw wordt namelijk via één centraal systeem verwarmd, en dat betekent dat het gas of de warmte voor dit systeem ook door één energieleverancier worden geleverd. GroenWest bepaalt voor u dus de energieleverancier.

Hoe werkt een zonnecollector?

Met een zonneboiler kun je de straling van de zon gebruiken om je tapwater te verwarmen. De installatie bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat (boiler). De collector, een soort zonnepaneel, bevat vloeistof die wordt opgewarmd door het zonlicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. Afhankelijk van het warmwatergebruik is de collector ongeveer 3 m2 groot; deze wordt op het dak geplaatst.

Moeten zonnecollectoren gereinigd worden?
Ja maar niet heel vaak. Het oppervlak van het paneel is dusdanig glad dat hier nagenoeg geen vuil of aanslag op komt. Natuurlijk word het na verloop van tijd wel vies maar dit gaat niet ten koste van de prestatie of opwekking. Gemiddeld dienen de panelen om de 5 jaar nagekeken te worden. 

Als u een reparatieverzoek heeft voor uw zonnecollector, dan kunt u contact opnemen met de firma Breman. Zij zijn te bereiken via Breman: 0900-82 12 174. 

Waarom zou ik een zonneboiler aanschaffen?

Waarom een zonneboiler?
Een zonneboiler is een mooie toevoeging aan uw huis wanneer u een milieuvriendelijk huishouden wilt en graag  onafhankelijker van gas wilt zijn. Op jaarbasis gebruik u al gauw tot 50% minder aardgas voor de bereiding van warm water.

Is een zonneboiler wel duurzaam?
Absoluut. Een zonneboiler is een erg milieuvriendelijk alternatief wanneer u minder aardgas wilt gebruiken: via zonne-energie komt er namelijk geen CO2 vrij en in tegenstelling tot gas, raakt zonne-energie nooit op.

Wat bespaar ik met een zonneboiler aan CO2-uitstoot en gas?
Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks met z’n vieren zo’n 210 m3 gas. Dit staat gelijk aan 1900 km autorijden. Dat is vergelijkbaar een autorit van Nederland naar Griekenland.

Wat bespaar ik met een zonneboiler op mijn energierekening?
Gemiddeld bespaart u met een zonneboiler €100,- per jaar.

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?
Zonnecollectoren gaan 25 tot 30 jaar mee. Een zonneboiler gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Vraagt een zonneboiler veel onderhoud?
Nee, gemiddeld is er om de 5 jaar onderhoud nodig. Vaak wordt dit gecombineerd met het onderhoud aan de gehele installatie.

Zonnepanelen: de meest gestelde vragen en antwoorden

Als u op de onderstaande link klikt, dan kunt u de meest gestelde vragen en antwoorden vinden over zonnepanelen. Wat zijn de voordelen, is er een risico? U leest het allemaal in het volgende formulier:

Zonnepanelen: Veelgestelde vragen en antwoorden

Meer informatie kunt u lezen op de website van het Solarteam via: Website Het Solarteam.

En verder

Ja Nee