De eerste stap naar een woning zonder trap

GroenWest en de gemeente Woerden willen de doorstroming op de huurmarkt bevorderen. Wij zijn daarom samen een experiment gestart om 65+huurders van een eengezinswoning in deze gemeente te helpen bij het vinden van een passende, gelijkvloerse woning. Zij kunnen hulp vragen van een verhuisadviseur, maken meer kans als zij op een woning reageren en als het nodig zou zijn, krijgen zij ook huurkorting. Vrijkomende woningen worden op reguliere wijze verhuurd. Het experiment duurt anderhalf jaar. In 2020 zullen GroenWest en de gemeente het experiment evalueren.

GroenWest is blij met het experiment: “We hebben afgesproken een experiment te starten waarbij we mensen die dat willen, stimuleren door te stromen naar een geschikte woning en zo weer een woning voor een woningzoekende achter te laten: dit noemen wij het doorstroomexperiment Woerden. Onze verhuisadviseur ondersteunt de geïnteresseerde 65-plussers, adviseert geïnteresseerden over het experiment, over de mogelijkheden en vrijkomende woningen in de gemeente Woerden”, licht Lucia Schuddeboom (adviseur beleid GroenWest) toe.

Wethouder De Weger (wonen) zegt hierover: “Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen wonen in een woning die past bij hun huidige wensen. Het doorstroomexperiment draagt hier zeker aan bij. We werken er dan ook graag aan mee.”

Wat is doorstroming eigenlijk?
Doorstroming is een term die gebruikt wordt om aan te geven dat één verhuizing ervoor kan zorgen dat meerdere woningzoekenden kunnen verhuizen naar een woning die beter voldoet aan hun wensen. Hoe dat werkt? Als iemand vanuit een eengezinswoning verhuist naar een andere woning, die beter voldoet aan hun wensen, komt deze eengezinswoning vrij. Deze eengezinswoning wordt dan verhuurd aan een woningzoekende die graag wil verhuizen. Mogelijk laat die woningzoekende ook weer een woning achter, die dan ook weer aan iemand verhuurd kan worden enzovoort. “Op die manier ontstaat er als het ware een keten van verhuizingen als gevolg van één verhuizing”, aldus Schuddeboom.